Genos_LOGO_prostor_oko_logotipa-03Genos www.genos.hr  je osnovan u travnju 2007. godine kao akademski startup. Od samoga početka poslovanja Genos ostvaruje organski rast prihoda i zaposlenika, a trenutno zapošljava 30 osoba.  Genos je osnovao prof.dr.sc. Gordan Lauc, ugledni znanstvenik (molekularni biolog) i profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, s osnovnom idejom povezivanja znanosti i biznisa, što postaje i misija tvrtke. Inovativnom primjenom znanstvenih otkrića Genos nastoji zauzeti i održati poziciju tvrtke temeljene na znanju te doprinijeti razvoju zajednice (Hrvatske i EU-a) sustavnim zapošljavanjem mladih znanstvenika i podizanjem razine medicinske dijagnostike uvođenjem DNA testova koji mogu znatno utjecati na poboljšanje kvalitete života pojedinca. Temeljna je djelatnost Genosa pružanje usluga molekularne dijagnostike u segmentu molekularne medicine.

Uspjeh Genosa baziran je na intenzivnom ulaganju u istraživanje i razvoj i u školovanje djelatnika. Genos danas zapošljava 10 doktora znanosti od kojih je većina doktorat znanosti stekla upravo radom u Genosu. Tvrtka trenutno sudjeluje u 6 aktivnih FP7 projekata, a po broju FP7 projekata vodeća je znanstvena institucija u Hrvatskoj. Sudjelovanjem u velikim međunarodnim konzorcijima Genos je učvrstio izvrsnu suradnju s vodećim istraživačkim ustanovama u EU-u, Americi, Aziji i Australiji, a kroz koje sudjeluje u najnovijim znanstvenim otkrićima koje prevodi u nove proizvode u području personalizirane medicine. http://genos.hr/hr/prodajni-program/testovi-humana-dna/

Genos je trenutno tržišni lider u segmentu DNA analiza u Hrvatskoj. Činjenica da jedini u široj regiji raspolaže vlastitim laboratorijem, omogućuje mu da nalaze isporučuje najmanje tri puta brže od  ostalih konkurentnih tvrtki. Koristeći činjenicu da je Hrvatska dio EU-a, Genos nastoji proširiti svoje tržište na područje srednje i istočne Europe, a u segmentima u kojima istraživanje ukaže na tržišni potencijal i na ostala tržišta EU-a te na druge kontinente.

U posljednjih nekoliko godina Genos je stekao izniman ugled na hrvatskom tržištu. Zahvaljujući  znanstvenim uspjesima i otkrićima Genos globalno kotira kao ugledna znanstvena institucija (SME). Tome u prilog govore brojni internacionalni uspjesi: preko 50 objavljenih znanstvenih radova u uglednim znanstvenim časopisima, čak 5 patenata, priznanja koja neprestano dobiva za svoj rad na međunarodnoj i domaćoj znanstvenoj i poslovnoj sceni.

Ugledni svjetski znanstveni časopis The Scientist  2013. proglasio je Genos najboljim mjestom za rad  istraživača u svijetu u području gospodarstva pa se tako Genos našao na vrhu liste poznatih velikih svjetskih kompanija kao što su Genetech, Procter&Gamble, DuPonte, Monsanto, Wyatt, Promega i druge. Genos je ujedno bio i jedina europska kompanije na toj prestižnoj listi. Istraživanje The Scientista, obuhvatilo je podatke prikupljene iz 240 biomedicinskih i biotehnoloških kompanija širom svijeta. 2012. i 2013.  http://genos.hr/hr/press-kutak/novosti/genos-najbolji-poslodavac-za-znanstvenike-na-svijetu/

Genos je bio među finalistima za prestižnu nagradu «European Universal Biotech Innovation Prize». a ova kandidatura svrstava Genos među vodeće europske inovativne tvrtke.  Na nacionalnom istraživanju o stanju inovativnosti hrvatskih tvrtki 2013., kojim se procijenjuje stanje inovativnosti na uzorku od 300 domaćih tvrtki iz raznih djelatnosti, Genos je proglašen najinovativnijom malom tvrtkom. http://genos.hr/hr/press-kutak/novosti/genos-najinovativnija-mala-tvrtka-u-hrvatskoj/

Na godišnjoj smotri inovatora INOVA 2013. Genos je osvojio niz priznanja za svoj novi set proizvoda Genetički testovi za personalizirani pristup prehrani i vježbanju. Za isti proizvod i grupu proizvoda Genos je dobio priznanje i na ovogodišnjim Danima kreativnosti, a 2014. dobio je i Povelju predsjednika RH dr.sc. Ive Josipovića za gospodarstvo.

Prepoznajući sličan sustav vrijednosti koji promovira IPA projekt Škola poduzetničke konkurentnosti na tržištu rada za gimnazijalce: inovativnost, poduzetništvo, propulzivnost , društvo znanja, globalni pristup, EU vrijednosti, sudjelovanje u projektu nametnulo se kao prirodan izbor. Željeli smo podržati ideje koje projekt predstavlja, a koje govore o ranoj participaciji mladih (gimnazijalaca) u društvu poduzetništva te o važnosti inicijative i poduzetničkoga duha koje će i naše društvo ubrzo morati prihvatiti kao standard i preduvjet napretka.

Naša iskustva s učenicima vrlo su pozitivna i poticajna: učenici su sudjelovali u svim poslovnim procesima kojima se bavi Genos i upoznali se s radom triju laboratorija: Laboratorijem za humanu DNA, Laboratorijem za animalnu DNA i Laboratorijem za glikobiologiju. U komunikaciji s marketinškim timom upoznati su s marketinškom strategijom i načinom na koji inovativni SME bira inovativne načine promocije i kako aktivni PR doprinosi pozicioniranju tvrtke. Na kraju su dobili i radne zadatke koji su rezultirali zanimljivim i inspirativnim prezentacijama koje će nam svakako koristiti kao vrijedan podatak o tome kako mladi ljudi educirani u poduzetništvu vide potencijale naših proizvoda.

Suradnja je bila otvorena, prijateljska, a iskustva su vrlo pozitivna jer su učenici pokazali zamjetan interes, entuzijazam, znanje i vještine.

Uvođenje poduzetništva u škole i povezivanje gimnazija s predstavnicima tržišta rada svakako je vrijedno pažnje te strateški vrlo vrijedno jer dugoročno promiče način promatranja vlastite pozicije pri stupanju na scenu tržišta rada. Zato su energija i interes koji su učenici pokazali zalog da će se stvari pomicati u kreativnijem i proaktivnijem  smjeru.

fotka8